lördag 17 maj 2014

Frågor och svar del 1







Nu så blir det frågasvarsstund hörrni. Blir så glad när jag läser igenom kommentarsfältet och era kloka och engagerade tankar och funderingar. Heja er! Här kommer första högen med svar på frågorna jag fått den senaste tiden.


Hur tänker du när du handlar vad väljer du av ekologiskt/närproducerat/producerat med bra arbetarvillkor? Tycker själv det är en riktigt svår avvägning och vill veta lite hur du tänker kring detta.

Jättebra fråga! Det skiljer sig från produkt till produkt skulle jag säga. Men för att dra någon tumregel så brukar jag vilja att mitt kaffe och mitt socker, min kakao och choklad jag köper är fairtrademärkt eftersom just den branschen dras med stora sociala problem där plantagearbetare saknar grundläggande rättigheter och ofta är livegna. Genom att köpa fairtradeprodukter bidrar du till att stödja de plantager där arbetare har möjlighet att organisera sig fackligt och i och med det kan driva sina egna frågor om arbetsmiljö som skador/sjukdomar pga. gifter, bekämpningsmedel etc.

Sedan är det ju så att i och med att produkten är Fairtrade så är det även troligt att det används mindre farliga medel i produktionen eftersom det är dåligt för människan, vilket ju även främjar den lokala miljön också. Men bra att veta är att fairtrade inte behöver ha krav på t.ex. konstgödsel. Och på samma sätt innebär ju ekologisk odling att det inte används farliga kemikalier och gifter i produktionen för miljöns skull, som såklart även minskar risken att arbetarna blir sjuka. Med skillnaden att ekologisk produktion behöver inte ha krav på minimilöner eller fackförbund. Helst väljer jag produkter som är märkta med både ekomärkning OCH fairtrade. Och när det inte är möjligt köper jag varannan gång fairtrade och varannan gång ekologiskt.

Grönsaker, bakgrejer, ägg och mejeriprodukter väljer jag alltid ekologiskt över närodlat. Med undantaget jordgubbar (för att de är nästintill omöjligt att hitta eko) och svenska höstäpplen (för att smakskillnaden är så himla enorm). Närodlat innebär ju eg. ingenting förutom att produkten producerats närmre dig än de konventionella varorna har. Men det finns ju inga säkra krav på noll kemikalier eller nada konstgödsel eller att djurhållningen är schysst, mer än nationella (svenska) krav som ibland är högre än andra länders (som t.ex. svenskt kött är oftast bättre än utrikeskött pga bättre djurhållning, och svenska jordgubbar innehåller färre kemikalier än t.ex. spanska eller belgiska). Men om du vill vara riktigt säker på djurhållningskrav eller liknande är det kravmärkta/ekologiska produkter som gäller skulle jag säga.


Hejhej! Jag är en av dina nya besökare och fastnade från första läsningen! Miljön borde vara ett livsintresse för alla vi människor och jag tycker verkligen du gör ett bra jobb att få oss bli mer kunniga och motiverade :) Jag har länge sökt efter ett naturvänligt schampo och balsam, antingen är dom svindyra eller fungerar inget vidare, har du några tips på det?

Jag känner igen problemet med ekologiska hårprodukter som inte riktigt håller måttet om de inte ska kosta en förmögenhet. Dock är jag långt ifrån ett proffs i frågan. Jag kan väl säga att jag letat och testat runt en del. Jag tycker att  faith in nature funkar bra, löddrar fint och har bra gel-konsistens (vissa andra ekoschampon har jag upplevt som väldigt rinniga). Men just nu använder jag Body Shops rainforest-produkter som är fria från parabener, silikoner, sulfater och färgämnen och dryga så de räcker länge och inte kostar hål i plånboken.

Men det är klart att det finns olika grader i detta med miljövänliga hår- och hudvårdprodukter. Först och främst tycker jag samtliga ska sluta köpa Head and shoulders-schampoo, eftersom dess aktiva antibakteriella substans som är skadligt (läs dödligt) för vattenlevande organismer (inte bara mikroskopiska djurplankton utan även större fiskar) och dessutom använder de sig av massa palmolja som skövlar regnskog.

Vill man ta ytterligare steg kan du välja Såklart-produkterna som är svanenmärkta, parfymfria och klimatkompenserade. Dock innehåller dessa produkter bla. ämnet Sodium Laurent sulfat (liksom alla konventionella schampoon) som är extremt uttorkande på huden och som tvättar FÖR bra, vilket leder till torr hårbotten och ibland allergier. Läs innehållsförteckningen på ditt schampoo!

Vill man levla ett steg till kan du välja schampoo-kakor från LUSH, eller produkter på Body shop, eller t.ex. Björn Axens organic produkter. Som har plockat bort många sådana uttorkande och allergena ämnen. Dock tycker många av de som är riktigt insatta i schampofrågan att dessa märken lovar mer än de kan hålla. Läs mer om det här. Vill du köpa ett helt miljösmart och hudsnällt schampo med enbart naturliga ingredienser är det att vända dig till hälsokostbutiker och liknande och fråga personalen där om råd. Jag har testat några som var helt okej men som jag glömt namnet på. Anledningen till att jag inte kör dem nu är av bekvämlighetsskäl (meckigt att pinna förbi hälsokosten). Har ni andra något tips på bra hårvård så lämna en kommentar.


Hej! Jag undrar hur du tänker kring smink och hudvård? har du något tips på bra produkt eller nåt man verkligen ska undvika? /Anna

Återigen är jag ingen expert i ämnen. Men jag tänker att det är bra att använda få men bra produkter. Rensa ut badrumsskåpet på allt du inte använder/vill använda och fundera på vad du verkligen behöver för produkter. Det första jag skulle fasa ut är mineraloljor, eftersom dessa – liksom bensin och asfalt – framställs ur råolja och alltså bidrar till användningen av fossila bränslen.

Trots att den varken innehåller vitaminer eller fettsyror används mineralolja fortfarande i många ansiktskrämer och hudlotioner. Mineraloljan täpper till hudens porer med mellan 40-60 procent, vilket försämrar hudens naturliga återfettning. Det är därför man blir beroende av krämer eller cerat för att fetta in huden. (källa)

Jag var tex. helt beroende av idominsalva som jag smörjde torra läppar och nariga händer med i flera år ända till en vän sa att idominsalvan just innehåller mineralolja. Vaselin och försvarets hudsalva är två andra välanvända produkter som innehåller detta ämne.

Jag använder fortfarande läppcerat med hög frekvens, men numer endast ekovarianter som jag köpt på hälsokost eller från en bekants bekant som gör egna cerat med ringblomma och bivax. I övrigt har jag (återigen) några produkter från Bodyshop (fotkräm, body butter) samt handkräm och saltskrubb från L:a bruket. I sminkväg har jag en mascara från Une ”green pride” samt gamla omedvetna sminkartiklar typ ögonskuggor mm som jag ändå inte använder då ofta. Jag tycker inte att en behöver kasta dyra sminksaker en köpt. Men när du köper nytt kan det vara värt att läsa på vilka märken som är bra för din hud och för miljön. När en betänker att huden är vårt största organ och att vi faktiskt smörjer in den med allehanda syntetiska ämnen dagligen, känns det rätt främmande när en tänker på det.

Jag funderar på att söka till Miljö och utveckling programmet på Södertörn men är osäker på jobbmöjligheterna efteråt. Vad tycker du såhär i efterhand är du nöjd med utbildningen eller hade det varit bättre att söka Sthlm universitet från början? Är det "flummigare" på Södertörn? Jag vill verkligen att utbildningen leder till ett jobb. Tacksam för svar!

Hej och tack för intressant blogg. Lustigt, jag har varit inne på den tidigare när jag googlat något om kolonilottsintresset, som vi delar. Jag är liksom Anonymen ovan intresserad av om du kan ge ett råd kring ansökan till Miljö och utveckling vid SH jämfört med Miljö och fysisk planering vid SU. Vilkens av de två skulle du välja om du visste då det du vet idag och är/var intresserad av (bra) jobb efteråt, alltså vilken utbildning ger mest kunskaper som efterfrågas på arbetsmarknaden? Eller snarare om man ska jämföra äpplen med äpplen ska man väl jämföra med någon av SH's motsvarande kandidatexamen.

Kul att ni funderar på att utbilda er inom miljö! Ett väldigt bra beslut skulle jag säga. Jag är nöjd med bägge mina utbildningar och ska försöka svara på era frågor. Miljö och utveckling på Södertörns högskola är enligt mig en väldigt bra kandidatutbildning med stor bredd och ger dig kunskap om allt från jordens funktioner och ekosystem, naturens processer, naturgeografi och ekotoxikologi. Hardcore naturvetenskap alltså. Men samtidigt har den en samhällelig del också som ger dig kunskap om miljöpolitik och miljölagstiftning och hur och varför samhället utvecklas som det gör idag, varför klimatmötena inte går framåt osv. Att programmet har bägge sidor är en stor styrka.

Nu har de ändrat kursupplägget sedan jag gick men vad jag kan se så är det till det bättre. De har kompletterat utbildningen med kurser som miljöekonomi och miljöstatistik som kan låta trist med som jag tror är skitbra att ha när du kommer ut i arbetslivet. För det kommer du att göra, kanske efter en vidareutbildning, men jag stöter på väldigt många personer på miljökonferenser och i andra jobbsammanhang som har läst MU-programmet på Södertörn. De allra allra flesta av mina kursare har fått jobb inom kommuner, som konsulter, på länsstyrelsen eller andra miljönischade företag.

Med det sagt har även de flesta, liksom jag, vidareutbildat sig och läst en magister eller masterutbildning efter MU-programmet. Och det är vid vidareutbildningen som du kan rikta in dig mer på vad du är extra intresserad av. Jag valde miljövård och fysisk planering på Stockholms universitet. Andra valde utbildningar på Stockholm Recilience center t.ex. hållbart företagande som är en väldigt välrenomerad masterutbildning. Min master är det inte så många som har hört talas om, men det handlar ju också om hur du själv säljer in din utbildning när du söker jobb. Är du intresserad av samhällsbyggande och hållbar byggteknik så skulle jag nog rekommendera att läsa något sådant program på KTH. Men allt beror ju på var du vill jobba med i framtiden. Är det mer åt skog och naturvård (kanske det är bäst på SLU?), stadsplanering, vill du hjälpa företag att jobba miljömedvetet genom miljöledningssystem som ISO14001? Det finns ju en uppskog med spännande miljöjobb där ute. Gå på mingel med arbetslivet och våga fråga alumner eller företagsrepresentanter vad just de gör på jobbet och varför de tycker det är kul att jobba där de gör. Eller varför inte vara djärv och ringa upp en arbetsplats och miljöbefattning som du är intresserad av att utbilda dig till och köra en snabbintervju! Då kanske du får lite koll på om det jobbet är något för dig, och personen du pratar med kommer med största sannolikhet bli glad och smickrad.

Det att jämföra MU-programmet med min master är alltså svårt eftersom de inte är på samma utbildningsnivå. Däremot kan du jämföra MU-programmet med t.ex. biogeo-programmet på SU som också är ger en bred kandidatexamen. Det är flera jag träffat som har läst den och är nöjda, men jag har tyvärr ingen koll på kursupplägg eller nivå av flum. Hoppas det var till någon hjälp! Lycka till med utbildningen!



2 kommentarer:

  1. Kul att höra hur du tänker kring eko/fairtrade/närproducerat. Jag resonerar ungefär likadant men känner mig ofta kluven. Att handla varannan gång krav och varannan gång fairtrade när inte båda finns i kombination har inte slagit mig men det är ju egentligen en jättebra idé!

    SvaraRadera
  2. Hej! Angående schampo o balsam. Finns ett ganska nytt (i alla fall för mig) på ica som de oxå har på hälsokosten. Kanske kan vara något om man brukar handla på ica.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...