onsdag 16 april 2014

Gröna påskstrategier





 

Imorgon är det skärtorsdag hörrni, och en ledighet står och hoppar utanför jobbets dörr efter bara några timmars arbete. Jag preppar för dagar av lugn och ro, ny litteratur att lära känna och så god mat.

Vill man göra sin långhelg grönare än den skira växtligheten utanför fönstret så kommer här ett par tips i påskkonsumtionsivern:

- Äggen; Köp alltid kravmärkta ekologiska ägg. Om du inte brukar köpa ekologiska ägg så gör det i alla fall nu i påsk för sjutton. Då kan du passa på att jämföra smak och struktur och färg mellan ekoägg och vanliga hönsförtryckarägg. Du kommer absolut märka en skillnad! Och då har vi inte ens snackat om hur bra det är för miljön eller den enskilda hönan. Behöver du ytterligare motivationshjälp kan du bara bildgoogla burhöns eller frigående höns. That should do the trick.




Ägg från frigående hönor är något bättre än burhöns, men det är ändå väldigt långt ifrån en vettig miljö för höns (väldigt stressig miljö med tusentals hönor i stora hallar vilket gör att hönorna plockar fjädrar från varandra, samt att smittor lättare sprids).  Dessutom käkar frigående hönor foder gjort på grödor som besprutats med bekämpningsmedel samt gödslats med konstgödsel. Sojan i fodret bidrar vanligtvis till regnskogskövling. Tabellen ovan är från Köttguiden där man kan läsa mer om hur olika typer av ägg och höns produceras i Sverige och utomlands.





- Påskfjädrar;  Missade du inslaget på nyheterna i veckan, om att påskrisets färgglada fjädrar kommer ifrån inte-så-glada-broilerkalkoner i Kina och Kanada som föds upp under hemska förhållanden. Tips är att byta ut fjädrarna mot annat pynt, eller bara ha gröna kvistar i en vas. Om du inte kan tänka dig en påsk utan fjädrar i riset hoppas jag att du iallafall sparar fjädrarna från år till år och återanvänder dem. De håller i många år om du är varsam med dem.  Ett annat alternativ är att du på strand- och skogspromenader plockar fina fjädrar från naturen och decinficerar innan användning.




- Godis och chokladägg; Snacka om att påsken är godisets egen högtid och det är lätt att stå och kollektivösa upp billigt godis i påsar stora som matkassar. Sedan snaskas det socker och gelé tills tänderna värker. Det billiga godiset kostar tyvärr i en annan ände. De folieklädda chokladäggen, för att ta ett exempel, innehåller både palmolja och orättvis kakao som sabbar liv och lem för plantagearbetaren och hens familj samtidigt som den skövlar regnskog och använder ruggiga bekämpningsmedel och gifter. Förutom det känns det där foliepappret så himla onödigt. Svårt att få av för det första och svårt att lyckas få det att hamna i den viktiga metallåtervinningen, för att spara på jordens metallresurser.

Jag för min del äter inte godis, men bjussar gärna på nåt gott till de som gör det. I så fall satsar jag på kvalitet snarare än kvantitet. Köper mörka chokladkakor som är fairtrade och kravmärkta och slår in. Till kids fyller jag ibland påskäggen med ekologiska vindruvor, pixiböcker, ekorussin, nåt hemmagjort, kanske egna lyxiga chokladtryfflar eller kokosbollar eller så köper jag de mindre (dyrare) påsarna med ekologiskt godis. Låt fantasin skena och tänk utanför godisboxen. Kanske blir kidsen lika glada för färre godisar om de får en lite pysselbok också.

Känns allt detta trist och otroligt jobbigt är ett bra första steg helt enkelt att köpa mindre godis. Testa om det uppstår en stor tomhet om jätteskålen med godis byts ut mot en normalskål. Baka en god påskkaka eller köp en eller tio bullar istället. Att man ska njuta av påskledigheten är en självklarhet men en kan ju göra det med en lagom mängd sötsaker och lagom mycket mat.






- Övrigt; Kolla WWFs fiskguide och välj bara grönlistad fisk.
- Köp tångkaviar istället för ishavsrom till ägghalvorna.
- Välj bort strömming och annan östersjöfisk om du inte vill tugga i dig dioxinhaltig fisk. Det är speciellt viktigt om du är kvinna och planerar att bli gravid inom 9 månader.  Detta eftersom dioxinet du får i dig idag stannar kvar i kroppen i nio månader och kan skada det eventuella fostrets utveckling av hjärnan och nervsystemet, vilket bland annat kan ge beteendestörningar. Ämnena misstänks också påverka immunförsvaret, fortplantningsförmågan, hormonsystem samt orsaka cancer. Foster och spädbarn är extra känsliga för dioxiner eftersom ämnena förs över via moderkakan och modersmjölken. Tyvärr har vår regering sett till att vi har en tjusig dispens från EU på gränsvärderna av dioxinhalterna i livsmedel. Vår fisk får alltså innehålla halter som är förbjudna som livsmedel i övriga EU-länder. I Sverige är det tydligen viktigare att främja den inhemska fiskerinäringen framför folkhälsan.

- Angående kött gäller samma gamla vanliga devis. Ät mer vilt och mindre producerat kött. Käp ekologiskt lamm. Fyll påskbordet med goda sallader med potatis och primörer. Rotsaker och råkost.

- Köp kravmärkt påsköl, vin och nubbe.


Nog rabblat.

Glöm inte att njuta av sol och fågelkvitter.
Gla påsk på er små kycklingar!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...