torsdag 30 augusti 2012

Dagens tv-tips: Giftjakt!






Missa för guds skull inte att spana in säsongsstarten för PLUS på SVT1 ikväll kl. 21.00. Då kommer min vän och tillika kemikaliedetektiv Frida vara med och leta tungmetaller och annat otäckt i ett helt vanligt barnrum. Frida går på giftjakt och har en superavancerad pistol till hjälp som scannar av vilka tungmetaller som finns i leksakerna, och så ger hon såklart tips och råd om hur man ska tänka och handla som konsument.

Heja Frida!

tisdag 28 augusti 2012

Best of sommarprat 2012



I morse var det 5 grader utanför mitt köksfönster. Jag upprepar, fem grader! Det måste avgöra saken, hösten är kommen. Och med höstens ankomst är även sommaren definitivt slut. Inte så att jag ogillar hösten. Tvärtom, jag är en hängiven höstälskare som trånar efter den kalla luften och efter att få ta fram jacka och varma koftor, leta svamp och sparka löv. Men det är ändå med sorg jag vinkar sommaren farväl. Jag tycker hur som helst att det passar bra att just idag sammanställa och utvärdera mina favoriter från årets sommarpratare i P1. Jag har lyssnat på nära en tredjedel av programmen. Och av dem tyckte jag de här var absolut bäst:


Klara Zimmergren
Öppenhjärtigt program om att inte göra som alla andra, och att folk kan ge blanka sjutton i att bry sig och gröta runt i andras livsval. Om att välja och inte välja. Om barn eller inte barn. Fantastisk berättarröst, skört och varmt program.

Lotta Lundgren
Innehåller allt från dödsmeditation till hur förmågan att laga mat troligtvis är kopplat till hur lycklig du är. Lotta är klockren i sättet att tala om feminism inom matområdet. Och ger rakt upp och ner exempel på hur medierna delat upp matlagning efter tv-kockarnas kön. Alla ryggdunkande män som erövrat köket med korvstoppning och långkok, det här är ett program för er. Och för er andra: Rösten. OMG.

Christina Lampe-Önnerud
Gött med en kvinna som tar plats och snackar tekniska lösningar, katoder och energiströmningar över fikarasten. Har uppfunnit en ny sorts batteri som nu finns i Ipac, elbilar, satellitkommunikation etc. Brinner för globalt entreprenörskap, utvecklande av hållbar teknik och hur hon varit med att förbättra världen.

Sara Bergmark Elfgren
Författare (tillsammans med Mats Strandberg) till mina nya favoritböcker Cirkeln och Eld. Aldrig har feministisk statistik inom fantasy-genren varit mer spännande! Sara pratar även om livet som nörd, om drivet att skriva böcker och om ensamhet och gemenskap.

Amanda Svensson 
Talar om gynekologstolar, kroppens begränsningar och könets makt. Varför hon alltid drömde om att vara tillsammans med Per Gessle i gyllene tider. Och så det mest privata, onämnbara kring sex.

Sébastien Boudet
Pratar bröd bröd bröd och varför ingredienserna avgör hur bra du bakar. Naturliga råvaror är den nya revolutionen och han pratar om varför allt det mjöl vi köper i butik har ingått ett anabolt äktenskap med jästen och industrisaltet.

Anders Wijkman
Talar om hur viktigt en frisk natur och miljö är för ekonomins välmående. Välfärden hänger på kopplingen mellan ekologi, klimat och ekonomi. Anders Wijkman är något så spännande som en tillväxtkritisk borgare. Bara det är värt att veta mer om. Dessutom ackompanjerat av fin klassisk musik.

Soran Ismail
Berättar om sin familjs historia, om resan från Syrien till Sverige. Om tillhörighet och det alltid närvarande utanförskapet. Och om hur invandrarepitetet alltid alltid väger tyngre än alla andra epitet man har. Träffsäkert och personligt.



Har jag missat någon? Vilka är din favorit bland årets sommarpratare?



måndag 27 augusti 2012

När man låter sig inspireras av multinationella företags produktutveckling gällande sin egenodlade spenats frysförvaring




.. Ja om du låter dig göra det så kan resultatet se ut såhär. Spenatpuckar förvälda och infrysta i behändig portionsstorlek. Tidigare öste jag allt i en påse och frös in den egenodlade spenaten och mangolden i stora klumpar. Men det här är ju snäppet graciösare och en mer praktisk förvaring, och det tog bara snäppet längre tid.

Själva handhavandet när du tar hand om sin bladskörd är förslagsvis något i den här stilen:

1. Skölj bladen, så de inte är några blötdjur, mollusker, insekter på dem.
2. Koka upp lättsaltat vatten.
3. Släng ned en näve blad i vattnet och låt koka/sjuda tills de börjar bli mörkgröna och lite genomskinliga, tar cirka 1 min. Fiska därefter upp bladen med hålslev och låt rinna av och kallna. Jag lägger dem sedan i min sil.
4. Upprepa proceduren tills all spenat/mangold är förväld
5. När bladen är kalla formar du små bollar av dem i en för dig lagom storlek och lägger på en bricka.
6. Gör plats för brickan i frysen, skicka in den där och låt stå i ett par timmar/över natten.
7. Ta ut brickan med spenatpuckarna efter de frusit och lägg över dem i en plastpåse. Och så in i frysen igen.

Nu har du säkrat järnintaget för några månader framöver.

May the Karl Alfred-force be with you.





onsdag 22 augusti 2012

World Overshoot Day





Idag, den 22 augusti är det World Overshoot Day, det vill säga den dag då vi människor konsumerat den mängd resurser som vårt jordklot kan producera på ett år. Resterande månader tuggar vi i oss jordens reserver = inte hållbart.

Supermiljöbloggen skriver följande:
"Att dagen inträffar redan den 22 augusti är så klart anmärkningsvärt och detta än mer med tanke på att förra årets Overshoot day inträffade först den 27e september. Under lång tid har mänskligheten använt sig av jordens resurser men det var under mitten av 70-talet som vi gick över den magiska gränsen när vi använder mer än vad jorden klarar av att producera. Det globala fotavtrycket som mäts är en sammanslagning av en mängd olika miljöpåverkande aktiviteter, och tillsammans visar de på ett ohållbart konsumtionsmönster".
 
Jag tycker att vi uppmärksammar den här dagen med en ny film från "the story of stuff"-Annie Leonard. Den här gången peppar hon oss till att träna upp våra medborgliga muskler så att de blir lika starka som våra konsument-muskler. För om vi ska lyckas att förändra vår överkonsumtion av jordens resurser så är det ju inte primärt genom konsumtion vi når dit. Vi måste få ut vår åsikt genom annat än ett medvetet kassakvitto.






tisdag 21 augusti 2012

Frösäkring pågår



Om man inte vill ödsa en eftermiddag till att ligga i soffan och glo kan man istället välja att säkra tillgängligheten på frön inför nästkommande säsong. Och om man är riktigt lurig kan man kombinera frösäkrandet med att glo. Jag satt till exempel och öppnade frökapslar från min överblommade ruccola medan jag såg på nyheterna igår. Man har ju inte roligare än man gör sig! Men nu har jag troligtvis sett till att få ruccola även nästa år och det helt gratis.


måndag 20 augusti 2012

Augustiskörd




Odlingsåret 2012 kommer kanske inte gå till historien som det bästa någonsin. Mycket har slagit fel och inte grott och av det som har grott har hälften dukat under för mördarsniglarna. Vi får således inte så mkt gul lök, inte så många rödbetor eller vaxbönor, nada kålrötter och inga bondbönor eller sojabönor. Däremot verkar morötterna komma bättre än någonsin. Det är smått magiskt att ta tag i en tuva morotsblast och dra upp den orangea roten. Ibland är den lång och ståtlig och ibland är den kort och tjock som en arbetartumme. Barnsligt roligt är det i alla fall.


Vi har skördat lök också. Den har i ärlighetens namn gått sådär. Vissa vitlökar har som ni ser utvecklat massa nya klyftor medan vissa enbart skickat upp blast i skyn utan att bli mer än en enda klyfta. Trist tycker jag eftersom egen vitlök är bland det godaste man kan äta. Jag hade hoppats på ett gediget förråd inför vinterns alla grytor. Gul lök går väl okej, den växer sämre än förra året men det blir ju någonting i alla fall.


Men den stora överraskningen är den här krabaten. Äntligen! Det jag längtat mest efter under hela våren och försommaren är är den här synen. En alldeles egen kronärtskocka. Det är nästan som en hägring. Jag hoppas att den till helgen har vuxit sig lagom stor för att kunna skörda den. Just nu är den i sizen som en mindre tennisboll ungefär. Och fler på gång. Woop woop är så otroligt pepp på den här lilla blomknoppen!!



Dessutom fick vi med oss lite god picknick på bussen hem. Gött!


torsdag 16 augusti 2012

Design för barnens rättigheter





Apropå Way out west så var ju First Aid Kit på plats och levererade en av festivalens bästa akter. Hur bra som helst! I samband med festivalen har de också genomfört ett designprojekt med illustratören Annelie Carlström. De har tillsammans tagit fram tjusig en T-shirt till förmån för Rädda Barnens katastrof-fond med fokus på svältkatastrofen i Västafrika. T-shirtarna såldes dels på festivalen men finns nu även i några exemplar i Rädda Barnens webshop. Tröjan är ekologisk och fairtrademärkt. Kostar 300 pix varav 200 går direkt till katastroffonden. Ett superklipp om ni frågar mig.

Passa även på att spana in övriga designprodukter gjorda av skandinaviska formgivare i Rädda Barnens webbutik. Där finns riktigt snygga grejer som hottar upp dig själv, din kompis eller ditt hem samtidigt som du stödjer en bra sak. Guld!



tisdag 14 augusti 2012

Way out Vego




Jag har som 27000 andra tillbringat långhelgen i slottskogen i Göteborg och på festivalen Way Out West. Festivalen som i år stod för sommarens stora kött-snackis eftersom WOW meddelade dagen innan festivalen började att all mat som skulle serveras inne på området skulle vara vegetarisk. Så här motiverades beslutet i pressmedelandet:

...Allt för många tror att köttindustrin bara handlar om djurens livsvillkor och om människors hälsa, faktum är att det handlar lika mycket om resursslöseri och miljöförstöring. Festivalen vill pusha utvecklingen framåt. Vi gillar att vara först. Årets upplaga skriver historia och vi gör det ihop. Vi gör något annorlunda och nytt. Ingen vill tvinga på er en ändring av matvanor - se Way Out West 2012 som ett tillfälligt avbrott i vardagen om ni vill. 
Man kan tycka att några dagar med endast vegetarisk mat inte gör någon större skillnad på klimatet. Men det gör det; vi uppskattar en kraftig utsläppsreduktion på maten vilket minskar festivalens totala klimatpåverkan. Skulle vi dessutom få några av oss att minska vår köttkonsumtion över året, då kan vi komma riktigt, riktigt långt.


Under 2012 kommer Way Out West endast servera vegetarisk mat. Det innebär att all mat, både till personal, publik och artister kommer vara vegetarisk. Om ni väljer att äta en bratwurst efter festivalen är helt upp till er. Men under festivalen i Slottsskogen finns inte det alternativet. Vi tvingar inte folk att sluta äta kött, men om vi kan påverka miljön om så endast för några dagar så gör vi det. Vi vill sudda bort myterna om att vegetarisk inte är gott och inte mättar, vi vill ifrågasätta normen om att kött är det normala och vegetariskt det onormala.


En stor chock för många skulle det visa sig. Men även ett efterlängtat och vågat kliv fram för andra. Över 8000 personer har gillat länken med pressmedelandet på fb. Men i kommentarsfältet finns många som ifrågasätter beslutet. Många känner sig kränkta och att valet att inte servera kött inkräktar på valfriheten. 

Kommentarerna på fb från de som känner sig kränkta är i stil med:

Ett jävla skämt att bara servera vego mat. Alla dom som jobbar med att bygga upp området, scener, ljus m.m sliter hårt och behöver mkt protein och näring under dag för att orka. Det får man inte lika lätt genom gräsföda. Ni får gärna vara vegeterianer men praka inte på oss skiten!! Jag vill kunna äta det jag vill och inte bli tvingad till att äta sallad hela dagarna.

Och kommentarerna från de som gör tummen upp är i stil med:

Älskar alla missinformerade människor som pratar om allergier, dålig näring i vegetarisk mat, sjukdommar osv. fruktansvärt underhållande måste jag säga. Som nära på färdigutbildad läkare kan jag garantera er att vegetarisk kost inte innehåller mindre energi än kött, kolhydrater är kolhydrater, fetter är fetter och aminosyror (protein) är aminosyror. källan är mindre viktig. Tilläggas kan göra att kött innehåller ungefär 20 % protein, sojaprodukter brukar ligga på strax över 30, så är det protein ni vill åt så slopa köttet =) Tilläggas kan också göras att en vegan har 85% mindre risk att drabbas av en hjärtinfarkt. Fråga vilken kardiolog som helst om länken mellan kött och hjärt o kärlsjukdommar. Läs på innan ni uttalar er, tack för mig och ha en trevlig festival (önskar att jag var där)

Det vill säga, köttförespråkarna kommer med känsloargument, och vego-entusiasterna radar upp forskningssiffror och allmän fakta. Lite som det brukar vara alltså. Jag vill äta kött fast jag vet att det är dumt-mentaliteten.

Jag tänker inte säga så mycket mer än att jag tyckte att det var otroligt otroligt trevligt att för en enda gångs skull, kunna ställa mig i kön till vilket matstånd som helst och välja vad som helst från menyn. För i vanliga fall får jag utifrån mina matpreferenser starkt reducerade val om vad jag ska äta varje dag. Någon annan har liksom alltid bestämt det innan, på restaurangen, bistron eller i lunchcaféet. Jag blir nog bara förbluffad över hur ovana köttätare är vid detta, nu när ni någon annan plötsligt bestämmer någonting som påverkar era matpreferenser. Och jag förstår att det måste kännas ruskigt ovant. Det är bara det att man genom valet att frossa i kött idag reducerar möjligheten till det valet senare i livet. Manet-burgare och tångsoppa blir ingen uppkäftig av om några år, tro mig. Men det är det som ni indirekt serverar er själva, era barn och alla oss andra genom era val att äta upp planetens resurser snabbare än vad som är hållbart.

 

Det är nog lite det som Lugers presschef Joel Borgs försöker komma till i sin respons till GTs köttkupp, i samband med tidningen GTs gratis-köttutdelning utanför festivalområdet och efterföljande twitterkrig

Det var låg nivå av GT. Min tweet var min privata åsikt och miljöfrågorna är inget man ska skämta bort. Det är tyvärr akut och dags att vi gör något i dag, inte i morgon. Vi måste alla ta ansvar och det gäller särskilt media och andra som når ut till så många, säger han.

För hörrni, det är faktiskt ingen mänsklig rättighet att äta kött till varje måltid. Och att protestera innan man ens testat känns bara som ett så tröttsamt struts-i-sandgrop-beteende att man inte ens orkar lägga energi på att bemöta dessa kommentarer.


Slutligen vill jag bara rikta ett tack till Way Out West för att ni vågar ta klivet och vara först ut, idag. Hoppas fler följer ert exempel. Och hoppas att några festivalbesökare blev glatt överraskade över hur god maten på festivalen var. Bra jobbat med många varianter av schysst mättande och festivalsunkig mat. Det var långt ifrån torr tråkig couscous-sallad överallt. 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...