Naturskyddsföreningen har sammanställt tips på hur man kan fira en medveten grön påsk. Eftersom jag inte kunde sagt det bättre själv så gör jag inte det heller, utan kopierar tipsen rakt av (se nedan). För den som vill veta vad som skiljer kravmärkta ägg från burägg/frigående inomhusägg rent näringsmässigt så gjorde jag ett enkelt ett äggexperiment förra året och kompletterade med lite fakta från en pålitlig källa.
Så firar du en miljöschysst påsk enligt Naturskyddsföreningen:
Äggen
Under påsken äter vi mer ägg än under någon annan period under året. Välj ekologiska ägg, som är schysstare mot både hönor och miljö än icke-ekologiska ägg.En höna mår bäst av att få bejaka sina naturliga beteenden. En favoritsyssla är att strosa omkring och picka i marken på jakt efter mat. Ekologiska hönor äter gröna växter, maskar och annat som de hittar själva och de ges foder som är helt naturligt och ekologiskt. Kravmärkt foder tillverkas dessutom under stränga kontroller för att minimera påverkan på miljön.
Fördelarna med ekologiska ägg
- hönorna får bejaka sina naturliga beteenden
- de får alltid gå fritt och har möjlighet att vistas utomhus
- de har gott om sysselsättning och tillgång till föda
- de föds upp på naturliga och ekologiska råvaror
- inga konstgjorda gödnings- eller bekämpningsmedel används som skadar naturen
Fisken
Sillen är inte bara god, den är också en av de bästa fiskarna du kan välja som medveten konsument. Vår marina handläggare Ellen Bruno förklarar varför:– Sill är bra för att det är en art som är långt ner i näringskedjan. Till skillnad från rovfiskar som satt i sig flera kilo annan fisk under sin livstid har sillen mest ätit plankton. Därför spar man på havets resurser genom att äta exempelvis sill. De flesta bestånden är starka och har en snabb återhämtningsförmåga och fisket ger heller inte så mycket bifångster.
Andra populära inslag på påskbordet är lax, och på sina håll i landet, ål. Bra lax finns i många butiker med miljömärkningarna Krav och MSC. Båda märkningarna ställer krav på att fisket bedrivits på hållbara bestånd med bra fiskemetoder och att odlingen bedrivs på ett miljövänligt sätt. Ålen däremot är riktigt illa ute och kämpar just nu för sin överlevnad. Alltså: låt bli att äta ål, låt den stanna i sjön eller havet.
Grönsakerna
Smartaste ingredienserna till din vegetariska påskbuffé finns förstås att hitta bland säsongens grönsaker. När grönsakerna är i säsong får de mogna på egen hand. Då går det åt mindre energi än om de odlas i växthus. De brukar dessutom smaka mer, innehålla mer näring och är ofta billigare. (Man räknar även de grönsaker som kan lagras länge till säsongens grönsaker).Grönsaker i säsong lagom till påsk är: isbergssallad, kålrot, lök, morrötter, palsternacka, potatis, purjolök, rotselleri, rödbeta, salladskål, sparris, vitkål från Sverige och blomkål, broccoli, fänkål och mangold från andra delar av Europa.
Potatis ligger högt i besprutningsligan. Ekologisk potatis odlas utan bekämpningsmedel. Det finns Kravmärkta tvåkilospåsar i de flesta butiker.
Lammet
Bästa valet den här delen av året är fryst, svenskt lamm. Gärna Kravmärkt. (Tillägg: Läs mer om varför fryst lammkött är så mycket bättre än färskt här).Drycken
Smaksatt kranvatten eller egna bubblor är lika elegant som köpt kolsyrat. Systembolaget börjar få ett brett utbud av ekologiska drycker (utan rester av bekämpningsmedel i) och på maten sitter en kopp Kravmärkt (och gärna Fair trade-märkt) kaffe fint.Godiset
De obligatoriska sötsakerna till alla små påskkärringar och påskgubbar då? Jo, även här finns ekologiska alternativ. I ekologiskt godis kommer färgämnen och smakaromer från frukt, bär och kryddor. Betydligt fräschare än ”vanligt” godis som ofta innehåller konstgjorda färg- och smakämnen.En ny studie visar att skumgodis är den typ av godis som påverkar miljön mest, mer än till exempel gelégodis och choklad. Samma studie visade att mörk choklad har mindre påverkan på miljön än mjölkchoklad. (Tillägg: Och allra minst negativ påverkan på miljön har ekologisk och fairtrade choklad såklart).
Glad påsk på er!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar