måndag 25 augusti 2014

Vad göra med bondbönor?






Jag har fått en fråga om vad man kan göra av bondbönor egentligen. Svaret är såklart massor. Förutom att blanda dem i pastarätter och varma sallader är röra en ypperlig grej att göra med dem. Gott till grillat, som nyttig dipp till fredagsmyset eller som här till sallad med rostade rotfrukter och stekt halloumi.

Bondböneröra

Ingredienser:

Bondbönor
Olivolja
vitlöksklyfta
Salt
Peppar
Västerbottenost


Gör:
Sprita och koka bondbönorna i 4-5 min, lägg dem sedan i kallt vatten så de svalnar. Skala bondbönorna en gång till. Det är lite som att skala mandel till glöggen. Gör ett litet hål i skalet och pluppa ut bönan. Därefter, tänk pesto. Mixa alla ingredienser till en fin smet och anpassa olja, peppar och salt efter egen smak. Jag använde en halv dl riven västerbottenost och en vitlöksklyfta på ca två nävar spritade bönor.


 
 
Ett odlingstips om du vill försöka få en andra skörd av bondbönor är att efter du skördat första gången och stjälkarna är tomma på bondskidor, så klipper du av stjälkarna en dm över jorden. Då brukar det kunna komma nya skott (om de inte redan finns där). De blir inte så höga med brukar blomma och sätta skidor. Och det är ju alltid trevligt att få några extra bönskidor, helt utan ansträngning, även senare på säsongen.
 
 
 
 
 

 

lördag 16 augusti 2014

Holkbygge till slagugglan





För några veckor sedan satt jag rastlös i sommarstugan och trummade med fingrarna mot kaffekoppen. Jag behövde ett litet lagom sommarprojekt. Efter en del bollning med sambon bestämde vi oss för att bygga en holk. Men för att festa till det lite extra rent utmaningsmässigt valde vi ganska snart att bygga en uggleholk. Vi googlade runt på olika uggleholksritningar och valet föll på en holk till en slaguggla av två skäl; dels för att vi haft besök av två slagugglor på tomten för några år sedan (de finns alltså i närheten och verkar trivas), och dels för att de behöver hjälp med boplatser pga det moderna skogsbruket som fäller skog innan den hunnit bli gammal, vilket gör att högstubbar från gamla tallar etc inte ofta finns naturligt i skogen längre. Slagugglan vill ha nära till sina jaktmarker, varför det är lämpligt att sätta holken i närheten av hyggen och öppna marker. 


Vi utgick ifrån de här två ritningarna. När en läser instruktioner om holkar kan man lätt få för sig att det är otroligt viktigt att det är prick rätt mått. Till exempel är det lätt att bli förtvivlad om det står det 65 cm i instruktionen och plankan bara räcker till 60 cm. Men jag tänker att en måste komma ihåg att naturens egenskapade bohålor sällan är perfekta eller för den delen identiska. Jag finner det ganska  otroligt att ugglan skulle tvärvända i dörren för att det är 5 cm lägre i tak än på ritning. Sagt och gjort anpassade vi vår holk efter våra bräders passform och begränsningar.



Vi använde ganska grova plankor, spillbitar som visade sig vara ohyggligt vinda och sneda. Men även dessa bräder ska ju tas omhand och förädlas. Bättre att använda än att slänga, resonerade vi. Här är framstyckets insida där vi spikade på två trappsteg för att uggleungarna ska få det lättare att ta sig ur holken när det är dags.


Det blev en rejäl pjäs. Bottenplattan var 30x30 cm. Baktycket var ca 65 cm och framstycket var ca 45 cm. Sidostyckena sluttade från 65 cm till 55. Men de behöver ju inte slutta alls egentligen. Holken kan vara rak som ett hus.



När holken är färdigsnickrad så är det viktigt att fylla den med kutterspån eller något annat mjukare material. Vi hade en massa sågspån/flis från motorsågens framfart i vedhögen, så det tog vi och fyllde med. Vi öste på med 3 eller 4 sådana hinkar med spån.


Sedan återstod bara balansakten att sätta upp holken i vårt utvalda träd. Holken ska sitta på mellan 4-6 meters höjd, vilket inte var det lättaste att få till med en stege och två höjdrädda krakar till byggare. Men det gick tillslut. Och fint blev det! Nu väntar vi med spänning på när första inflyttaren kommer. Ska det bli en slaguggla eller blir det en ekorrfamilj?







onsdag 13 augusti 2014

Dags att kavla upp ögonlocken och bestämma oss för vilken värld vi vill ha-film

 
 
 
 
 
Precis allt i den här filmen vill jag kommunicera till samtliga personer jag träffar nu. Med en månad kvar till dagen D (eller snarare dagen V) i september måste vi alla bestämma oss för vilken värld och vilket (samhälls)klimat vi vill ha. Dags att sluta gömma huvet soffkuddarna och istället kavla upp ärmarna och ögonlocken inför valet. Det är faktiskt nu vi lägger grunden till en bättre framtid, dvs låt oss tänka längre än den där eventuella extra 500 kr i plånboken.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...