Dagens tips för den som vill få bättre koll på Kinas ekologiska fotavtryck är att lyssna på senaste sändningen av Klotet i P1. Kina som är en av världens mäktigaste aktörer har en extremt snabb ekonomisk tillväxt vilket gjort mycket för att lyfta hundratusentals människor ur fattigdom men har samtidigt blivit det världsledande landet i att släppa ut koldioxid. Kina har byggt sitt välstånd på att tillfredsställa externa aktörer (andra länder) utan att ta hand om de interna tillgångarna (medborgare, natur och miljö). Om Kina ska fortsätta växa i tillväxt och utveckling måste landet, menar klotets reporter, ta tag i sina stora miljöproblem på hemmaplan. Bara luftföroreningarna är 800 mikrogram partiklar (sk. pm 2,5), vilket kan jämföras med Stockholms mest förorenade gata, Hornsgatan, vars högsta uppmätta partikelnivå någonsin är på 70 mikrogram pm 2,5. Och nu sker en stor utflyttning av utbildade och välbärgade (som behövs för att utveckla landets business och ekonomi) från Kina för att man inte vill låta sina barn (och sig själv) bo kvar pga de höga föroreningsnivåerna i vatten och luft.
Väldigt spännande och viktigt att ha lite koll på i och med att det Kina donar med på hemmaplan påverkar, i mångt och mycket, resten av världen.
Inslaget börjar 5.45 min in i programmet.
Jag lyssnade på programmet tidigare idag. Jag följer Klotet slaviskt och det är mycket intressant som tas upp. Sätskillt skrämmande tycker jag att rädsla för missbildningar är för det är inget man ska behöva vara rädd för mer än att det förekommer i en viss grad "naturligt". Samtidigt kändes det mycket bra att medvetheten finns.
SvaraRaderaKlotet är ett så himla bra program med spännande nedslag i samhället både nationellt och globalt! Håller med om att det är helt sjukt att man ska behöva vara rädd för vad den yttre miljön gör med våra kroppar. Men medvetenhet är första steget till förändring!
RaderaTack för tipset! Det är ju både oroande och lite hoppingivande med utvecklingen i Kina. Bra att det uppmärksammas.
SvaraRaderaEller hur! Spännande att få miljöreportage från andra länder och hänga med lite i vad de sysslar med och planerar framöver.
Radera