söndag 30 mars 2014

Nu blommar det!






Sälgen, detta bortglömda och oansenliga träd som inte är lika vacker som björken, inte lika uråldrigt pampig som eken, eller lika höstvacker som aspen eller lönnen. Och långt ifrån lika ekonomiskt värdefull som tallen eller granen, men trots det bär den en otroligt viktig roll i den skandinaviska naturen. Sälgen dukar nämligen upp till den första och därmed viktigaste måltiden för våra nyvaknade in-till-döden-hungriga pollinatörer medan vintern fortfarande gör sig påmind. Det gör varje sälg-träd till en biologiskt myllrande skattkammare om vårvintern innan andra träd och buskar hunnit skjuta sina skott.

Om du promenerar förbi en sälg en solig vårdag som denna kan du både se och höra hur uppskattat detta träd är. Det surrar och brummar alldeles säkert i den gyllene kronan. Och humlor och bin fullkomligt vältrar sig i de gula mjuka knopparna. Med detta årets första frukostmål kan insekterna starta året med mätt mage, och ge mat som föder upp avkomman vilket lägger grunden till att året blir ett bra år för pollinatörerna och därmed även för oss som gillar frukt, nötter och bär. Dessutom är sälgen viktig för andra typer av insekter, fåglar och större däggdjur.

Tyvärr är det så att sälgen börjat försvinna i Sverige. Både på grund av det moderna jord- och skogsbrukets framfart, men även när städer och tätorter växer och ska upprustas då naturmark byggs bort och nordiska träd som sälgen byt ut mot snyggare framodlade parkträd. Minskningen av sälg påverkar tusentals arter i Sverige, inklusive människan (i det långa loppet).

Så det bästa du kan göra är att värna om sälgen! Speciellt om du är tomt- eller skogsägare. Låt dem stå kvar och sprida vårglädje och biologisk mångfald!

Äger du ingen mark och kanske bor i stan så kan du istället hjälpa till att föryngra och plantera ut nya sälgplantor. Det finns säkerligen någon ruff och "oanvänd" markplätt någonstans där du bor, eller på väg till jobb eller skola där du kan gerillaodla en sälgplanta eller två. Humledrottningarna och citronfjärilarna kommer att vara dig evigt tacksamma!


Det är enkelt att plantera sälg. Här är två metoder.

A: Direktplantering av skott

Ta ett fingertjockt skott, årsskott eller fjolårsskott går bra och klipp av en 30 cm bit med sekatör.
Gör ett hål i marken med spett.
Stick ner pinnen i jorden med rätt ände upp. Stick gärna ner 2/3 av pinnen i jorden. Tryck till jorden.
Se till att jorden hålls fuktig.

B: Skapa sälgplantor

Ta ett mjölkpaket, klipp av toppen. Gör ett dräneringshål halvvägs upp på mjölkpaketet.
Fyll paketet med lerblandad jord, stick ner sälgskott, som gärna kan vara lite längre, till exempel 60 cm.
Låt stå några månader i halvskugga tills rejäla plantor utvecklas. Vattna då och så. Då krukan är tät i botten gör det inget om du glömmer bort den. Det går inte att vattna ihjäl en säljplanta. (Krukor med dränering i botten går också att använda men då får plantorna aldrig torka ut helt.)
När plantorna har bildat ordentliga rötter kan de planteras ut direkt på lämpliga ställen.
Bästa tiden för planering är våren och hösten. Välj han-sälgar i första hand eftersom de har enormt mycket pollen i sina stora gula blombollar till humlor och bin.



(Odlingtipsen kommer härifrån)




onsdag 26 mars 2014

Auberginegratäng med mozzarella







Jag vet inte hur det är med er, men för mig tryter middagsinspirationen sådär extra mycket ibland. Jag har varit i en sådan period just nu och kastat ihop den ena tråkiga pastan efter den andra. Ätit gröt till middag eller köpt något på vägen hem. Men för någon dag sedan så sneglade jag på mina kollegors lunchlådor och såg en vegetarisk gratäng som såg så himla god ut att jag frågade efter receptet.

Gratängen åts ikväll och var så god att jag gärna delar med mig. Och det bör väl sägas att det är halva Sveriges middagsinspiration tillika matkasseföretagare Lina som trollat fram den här rätten. Cred till henne och hennes crew! Det blev en himla god och tjusig middagsgratäng som dessutom räckte till tre matlådor! Like!


Ingredienser:

1 aubergine
35 g gräslök (eller 1 frys-ask)
1 lök
2 x 400g burkar körsbärstomater
1 mozzarella (äsch jag körde på 2 st)
ev 1/2 färsk röd chili
2-3 vitlöksklyftor
Olivolja
Svartpeppar
Salt
1 tsk socker
1 1/2 dl ströbröd

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
1) Skiva 1 aubergine tunt. Fördela 1 tsk salt på skivorna. Lägg på en plåt och ställ åt sidan.
2) Finhacka 1 gul/röd lök och 2 (ev 3) vitlöksklyftor. Fräs all lök i lite olivolja i en kastrull någon minut. Tillsätt 2 burk körsbärstomater, socker, 1/2 tsk salt och 1 krm svartpeppar och ev hackad chili om man gillar hetta. Koka på svag värme 10-12 min. Smaka av och krydda ev mer!
3) Torka bort saltet och vätskan från aubergineskivorna med hushållspapper. Ringla över olivolja och tillaga i övre delen av ugnen 10-12 min.
4) Blanda 1 1/2 dl ströbröd, 1 ask gräslök, 3 msk olivolja och 1/2 tsk salt i en skål. Skiva 1 mozzarella tunt.
5) Lägg hälften av ströbrödsblandningen i botten av en smord pajform. Häll på hälften av tomatsåsen och fördela aubergine och mozzarella över. Bred på resten av tomatsåsen och avsluta med resterande ströbrödsblandning.
6) Gratinera auberginegratängen mitt i ugnen 12-15 min.

Gör gärna en god bön- och grönsallad till med oljacitronhackadchili-vinägrett. Det blir en fin kombo med en sylig sallad mot den mustiga gratängen! Och rätten funkar ju absolut fint till lite lyxigare fredagsmiddagar (med rödvin)!






onsdag 19 mars 2014

Istället för plastfolie






Här är en bra grej för dig som vill minska plastanvändningen i köket. Istället för plastfolie finns nu bivaxad, kådad och jojobaoljad ekologisk bommullsväv som är toppen att vira in bröd, ost, grönsaker och skålar i etc etc. Efter kladdig användning är det bara att skölja av väven i kallt vatten sen går den att använda igen = resurssmart!


Här i Stockholm säljs den. Allt om mat skriver mer om den här.








onsdag 12 mars 2014

Hur går sötpotatisprojektet?





Jo tackar som frågar. Det går bra. När det började komma flera purpurröda knoppar fick potatisen flytta från vattenbadet till en större kruka med jord. Efter det har det hänt grejer. Blad och rankor har fullkomligt sprutat ut ur den lilla sötpotatiskroppen. Och en fin liten växt är det allt. Jag hoppas att den tätar till sig och att den överlever inomhussäsongen så att den får expandera fritt ute på balkongen i sommar. Vill ju så gärna se den blomma.









lördag 8 mars 2014

Veckan: nytt jobb, purjolök och bra matbloggande





När en börjat ett nytt jobb går all kraft åt till det. Verkligen. Jag är helt slut. Att hänga med i nyhetsinslag och socialamedierflödet den här veckan har därmed varit nästan lika med noll. Vilket känns nästan kusligt ovant. Under veckan har jag njutit av de 120 tulpanerna jag fick från mitt gamla jobb, börjat plöja nya säsongen av House of cards och sovit sovit sovit. Men jag har också hunnit med att:

- störa mig på hur de rödlistade svenska räkorna säljs för extra extrapris! inför fredagsmyset. Känns så ledsamt att butikerna inte agerar och följer WWF's rekomendationer.

- äta upp vår sista purjolök från oktoberskörden. Nu är det bara några vitlökar och lite palmkål i frysen kvar från vårt odlingsår 2013. Men snart drar det ju igång igen. Ser så fram emot det.

- glatt mig åt att Garant tagit fram både MSC-märkt klassisk kaviar OCH randig kaviar (och dillkaviar men det är ju äckligt). Toppen om man vill pimpa frukostägget med något annat än salt.

- gillat Cissi Wallins matbloggande på alltommat. Appropå min inlägg om engagemanget som skrämmer mer än inspirerar så tror jag att Cissis inspirerande och medvetna bloggande om mat kan nå ut med miljötänk till folk som kanske skyr allt som är pro-eko eller pro-vego som något otroligt radikalt. Cissi hymlar inte med att hon älskar att äta kött men har dragit ned på köttkonsumtionen för att hon är medveten om hur ohållbar vår höga köttkonsumtion är. Två dagar i veckan räcker för henne och när det väl är dags så är äter hon prima kött som smakar himmel. Jag gör tummen upp och önskar att alla som slentrianäter trista torra skinkmackor och dåligt tillagat kött på lunchtallriken tänker till och slutar med det. Ät kött som veckans lyx och därmed pasta. Hon skriver också en del om hur allergi(o)vänligt Sveriges krog och cafémiljöer är, ffa rörande gluten men även vegankost. Bra och intressant matbloggande helst enkelt.






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...