lördag 30 juni 2012

Stunden är kommen.




Nu loggar jag ut, kopplar ur och kopplar av. Semestern väntar runt hörnet. Ha det fint!

onsdag 27 juni 2012

Brev från kolonin




Igår, innan regnet slog till, tog jag en lång arbetsdag på kolonin. Jag har legat efter med såväl sådder, utplanteringar och ogräsrensning av landen. Det är tydligt att det är svårare att kombinera kolonin med jobb jämfört med studier. Hur ska man hinna med allt?

När vi kom till lotten hade ogräset vuxit höfthögt och vi kunde inte urskilja vad som var "gräsmatta" och vad som var trädgårdsland. Funderar nästan på att asfaltera delar av lotten för att slippa det eviga klippandet med den slöa häcksaxen!



Nåväl, lite uppmuntran får man ju av att se att det växer annat än ogräs också. Här har vår potatis kommit upp fint. Vilket innebär att det är dags att kupa den så potatisarna där i jorden inte blir gröna och giftiga.


I lådan bredvid har jag sått mangold i zick zack och pimpat dem med ringblommor. Tänkte att det kunde bli fint med mangoldens brandgula skjälkar tillsammans med de orangea och gula ringblommorna. Vi får väl se. Nedanför har min kära och lite tilltufsade squash börjat blomma.


Ja sen har jag testat det här med rymdodling. Nä, inte riktigt. Petflaskorna fungerar som miniväxthus och gömmer späda gurkplantor som annars lätt blir mat för de hungriga sniglarna (som bor i de fuktiga skrymslena överallt på lotten).


Jag har också tillslut fått ut mina krokärtskockor och grävde ner dem i jorden. De blev direkt invaderade av bladlöss. Hoppas på att nyckelpigorna hittar dit och äter upp dem medan jag är på semester..


Dessutom satte jag mina favoriter störvaxbönorna. Fyra hade jag dragit upp hemma och sen kompletterade jag med några som jag direktsådde. Tre plantor vid varje stör.


Och slutligen efter en heldag av lottande fick vi lite lön för mödan, årets första jordgubbar! Så värt!

lördag 23 juni 2012

Fläderblomssaft



Fläderblommornas tid är nu. Jag har ju tidigare delat med mig av mitt recept på fläderblomspannkakor. Men det absolut vanligaste man brukar ro ihop med ett gäng fläderblomsklasar är ju fläderblomssaft. Det tog mig ungefär 18 år innan jag tyckte att flädersmaken var någonting att ha, precis som oliver och koriander så var fläder någonting jag var tvungen att lära mig tycka om. Men numer så uppstår det en saknad om det inte blir något saftkok en gång varje sommar. Här är det recept som jag brukar använda. Det ger ca. 2,5 liter somrig saft.


Ingredienser:
30 stora fläderblomsklasar (ta helst inte dem med bladlöss och små flygfän)
3 st ekologiska citroner
1,5 liter vatten
1 kg socker
ca 50 g citronsyra

Gör:
Skölj av blomklasarna och spana en extra gång efter småkryp. Lägg klasarna i en stor bunke som rymmer ca 5 liter. Borsta av citronernas skal lite grann och skiva citronerna tunt (det är så sjukt smart att köpa ekologiska citroner till det här, eftersom du då slipper impregnera saften med bekämpningsmedel). Varva citronerna och fläderklasarna i bunken. Koka upp vattnet och blanda i sockret och citronsyran. Häll det sedan över citronerna och flädern i bunken.

Täck bunken med lock eller plast och låt saften stå och dra i kylskåpet i 3 dagar. Sila därefter av saften och häll upp den på rengjorda flaskor.

Om du som jag inte har tillräckligt många tjusiga glasflaskor och dyl, eller om du vill förlänga hållbarheten så går det också utmärkt att frysa in saften i burkar/fula plastflaskor, men var då noga med att inte fylla burken till max eftersom vätska expanderar.

Om du som jag inte har tillräckligt med tid för att stå och göra saft just nu så går det också bra att frysa in de sköljda blomklasarna i en påse för att göra saftkok en regnig semester- eller höstdag.


tisdag 19 juni 2012

Diskdiskussion






Igår fick jag frågan; Är det verkligen så att det alltid är miljömässigt bättre att diska i maskin än att diska för hand?

Det beror ju såklart på hur mycket disk det är att ta hand om. Att diska upp ett par koppar görs ju snabbast och miljöeffektivast för hand och kan sedan sköljas direkt under rinnande vatten utan dåligt samvete. Men har man en gedigen middagsdisk att rengöra så gäller följande:

Handdisk
Disk i rinnande varmvatten 45 ˚C ger en vattenåtgång på 50–100 liter. Energiförbrukning: 2– 4 kWh
Disk i balja 45 ˚C ger en vattenförbrukning på 20 liter. Energiförbrukning: 1 kWh

Maskindisk
Disk i kallvattenansluten maskin:
Uppvärmning av vatten, motordrift, torkelement har en energiförbrukning på 1–1,5 kWh/disk
Vattenförbrukning 16–22 liter/disk. En diskmaskin rymmer ungefär 2–3 gånger så mycket disk som en normal omgång handdisk.

Det innebär alltså att maskindiskning och baljdiskning är jämförbara vad gäller energi- och vattenförbrukning, men i och med att diskmaskiner rymmer 2-3 gånger mer disk än en baljan (innan vattnet blir för guggigt) så är det alltså mer effektivt att diska i maskin. Men då gäller det att fylla maskinen innan man sätter igång den, alt. välja ett "halv-maskin-program". Disk under rinnande varmvatten är i stora-middagsdisk-fallet tvetydigt det sämsta miljöalternativet!

Så där ja, då har vi rätt ut det också.


onsdag 13 juni 2012

Du kan bli mer än salongsberusad av cocktaileffekten






Naturskyddsföreningen har släppt en ny infofilm, den här gången om den sk. cocktaileffekten. För alla ni som sett filmen Underkastelsen är detta ingenting nytt. Alla kemikalier vi utsätts för i vardagen påverkar kroppen på olika sätt. Vissa är hormonstörande, vissa är bioackumulerande, en del är cancerogena etc. etc. Cocktaileffekten är ett samlingsbegrepp för att prata om hur alla dessa ämnen reagerar med varandra i våra kroppar. Än så länge vet vi mycket lite om cocktaileffekten, mycket är spekulationer och farhågor, men det jag tror att Naturskyddsföreningen vill åt är att höja upp frågan och börja diskutera detta med försiktighetsprincipen som grundstod. Eftersom vi vet så lite om hur kroppen reagerar på att husera massa olika kemikalier, gifter och nanopartiklar så bör vi (som i samhället) iakta försiktighet och undvika användningen av ämnen som är riskabla.

Men det är också viktigt att komma ihåg att alla ämnen som samlas i kroppen inte nödvändigtvis alltid reagerar med alla andra ämnen. Precis som i skolans kemisal måste man komma ihåg att vissa ämnen förstärker och vissa försvagar andra ämnens effekt. Det är åtminstone en liten tröst, men förringrar inte allvaret i frågan!

Men hur sjutton gör man det då om man vill undvika denna giftansamling? Det finns ju kemikalier precis överallt! Och det här är ju inte enbart konsumentens ansvar. För att konsumenterna ska kunna göra sitt behövs märkningar och innehållsdeklarationer. Idag är det t.ex. omöjligt att veta om en möbel eller gardin är besprutad med bromerande flamskyddsmedel, eftersom tillverkarna inte behöver skriva ut vilka ämnen som finns i produkten. Inte än, men enligt mina källor på kemikalieinspektionen, håller en sådan bestämmelse på att tas fram och kan komma att träda i kraft nästa år. Det är ett steg i rätt riktning. Men det krävs också modiga politiker och modiga väljare som tänker långsiktigt och inte enbart på relationerna med de stora mäktiga kemikalieföretagen eller för den delen, sin egen plånbok.

I och med sin kampanj har Naturskyddsföreningen sammanställt tips på hur du undviker kemikalier i vardagen HÄR.



tisdag 12 juni 2012

Foträttvisa!




Jag har äntligen köpt nya pjucks. De gjorda av Fairtrade-certifierad bomull och FSC-märkt naturgummi i sulan. Dessutom är de tillverkade i en Fairtrade-certifierad farbrik vilket innebär att arbetarna både får ta toalettpauser ibland men också en skälig lön och möjligheten att engagera sig fackligt. Dessutom sker odlingen av bomull på ett sätt som främjar miljöhänsyn och ekologisk odling, eftersom arbetsmiljön blir bättre av ekologiska odlingsmetoder (stopp för otillåtna ruggiga gifter och bekämpningsmedel).

Skorna finns på COOP Forum och kostar löjligt lite för att rymma så mycket. Medlemspriset är 199 pix (ord. 299:-).

Och ja, de har lika dålig dämpning som vanliga converse!

torsdag 7 juni 2012

Lägesrapport från spenatlandet





Första maj sådde vi spenat och morötter i varvade rader. Eftersom spenaten är en kvickväxt rackare och moroten tar lång tid på sig är det yteffektivt att odla dem just så, varvat på varannnan rad. Efter två veckor hade spenaten kommit så här långt. Man blir ju så glad av att se något grönt sticka upp på rad tidigt i maj när det mesta annat som är grönt är lika med ogräs.



Två veckor senare igen så började bladen ta form och även morötternas skira stjälkar titta upp (syns inte på bilden).


Och igår på nationaldagen hade det fullkomligt exploderat och spenaten var redo för skörd! Är sjukt pepp på att få slänga ihop en rårissallad och pimpa den med vår spenat och lite ruccola och persilja från balkongen! Det är skördekickarna som ger energi nog till att fortsätta orgäsrensa och vända jord. Än är det mångena land som behöver fixas till och planteras!

ps. Märk väl att även morötternas dillika blad har kommit upp ordentligt! Hurra!

söndag 3 juni 2012

Potato patato!




Förra helgen satte vi årets potatis. Den hade groddat i köksfönstret ungefär två veckor innan de blev såhär tjocka och fina. Förgroning gör man för att potatisarna ska komma igång snabbare och utvecklas jämnare. Potatissorten heter Valor Organic och var den enda ekologiska sättpotatisen i trädgårdsbutiken. Valor är ingen sjukt speciell potatis rent smakmässigt. Men den är en oknusslig, högavkastande potatis och väldigt sjukdomsresistent jämfört med andra potatisar bl.a. många kockars favoriter (mandel- och sparrispotatis tex). Att den är sjukdomsresistent är en stor fördel när man odlar ekologiskt eftersom man inte använder några bekämpningsmedel, då är det bra att plantan själv står emot bladmögel (7 av 9), nematoder (9 av 9), skorv (6 av 9) och potatiskräfta (9 av 9)!

Eftersom Valor är en höst- och vinterpotatis så är det knappast en knöl som hinner bli klar till midsommarsillen. Men det gör mig inget, jag ser istället fram emot att få lite fäskpotatis efter semestern i juli.


fredag 1 juni 2012

Hur diskar du?





Om man betraktar en vanlig diskmedelshylla på affärn så märker man snart vilken kamp det är att locka till sig kunder genom snygga förpackningar som utlovar kristallklara resultat. Mängden tvätt- och diskmedelsvarianter i matbutikerna är svindlande och det är ganska svårt att avgöra vad man ska välja bland alla produkter för att vara miljösmart!

Så länge du handdiskar så tycker jag dock att det är relativt enkelt. Jag använder alltid Grummes handdiskmedel eftersom det är märkt med Bra miljöval som har hårdare krav än Svanenmärkningen. Dessutom är Grumme ett svenskt företag och produkterna är närproducerade. Att diska under rinnande vatten är nu mer allmänt känt som en dålig idé, så köp en propp och/eller en balja för att kunna diska och skölja utan att slösa på varmvattnet.

Nu för tiden har jag (som förövrigt fullkomligt avskyr att diska) äntligen kunnat välkomna en diskmaskin till mitt kök. Kanske tidernas investering! Självklart är maskinen en av de bästa på marknaden gällande miljöval. Men bara för att tekniken är miljösparande så måste man fortfarande ta sitt ansvar som användare för att uppnå bästa miljöeffekt. Förutom valet av själva diskmedlet gäller det att fylla diskmaskinen ordentligt innan man sätter igång den. Men maxa den inte för mycket eftersom det då kanske inte blir helt rent!

Valet av diskprogram är också viktigt. En regel är att alltid välja ett så kort diskprogram som möjligt.

En väldigt märklig grej tycker jag är att de flesta maskindiskmedlen på hyllorna är parfymerade. Varför då? Är inte det en fullkomligt onödig grej att tillföra maskintabletterna? Hur kan det vara viktigt att det ska komma en pust av parfym när man öppnar diskmaskinen efter att programmet är slut? Jag tror att människan har blivit fixerade av att allt måste lukta gott. Vi vågar liksom inte chansa att det går bra ändå. Och lite parfym har väl ingen dött av?

Faktum är att vattnet från avloppsreningsverken som har genomgått alla möjliga reningsprocesser med mikroorganismer och avskiljare och som tillslut pumpas ut i havet igen, det vattnet luktar faktiskt parfym! En härlig blandning av alla parfymerade produkter vi använder i våra hem, allt från schampo, balsam, disk- och tvättmedel, tvål, WC-rengöring och städprodukter etc etc. En skrämmande påminnelse om hur stora mängder det handlar om och hur väl infiltrerat parfymen är i vårt samhälle. Med tanke på detta så väljer i alla fall jag att bara köpa maskindiskmedel som är parfym- och fosforfritt. Hittar du ett parfymfritt diskmedel som dessutom är märkt med Bra miljöval får du gärna tipsa mig! Det har jag ännu inte lyckats hitta tyvärr.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...