tisdag 30 augusti 2011

Kakmonstrets sesamkakor.


Kakor är bland det bästa att ha hemma om man gillar oväntat besök. De här kakorna är så lättlagade att man dessutom hinner slänga ihop dem under tiden väntade gästerna är på ingång. Mycket sympatiska sesamkakor som är knaprigt goda och klart värdiga kakmonstret på Sesam Street.




 Sesamkakor.

200 g smält smör
4 dl vetemjöl
2 dl sesamfrön
2 dl socker
1 msk vatten

Smält smöret. Rör alla torra ingredienser. I med det svalnade smöret och vattnet. Arbeta ihop till en deg. Rulla till två rullar. Lägg i kylen i en timma eller så. Skiva kakrullarna och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda i mitten av ugnen 200 grader i sådär 12-15 minuter. Jag personligen gillar när de fått lite färg.


Det här blir mitt bidrag på temat LättlagatMånadens sötsak.

fredag 26 augusti 2011

Min lösning som kan rädda Östersjön



Du har väl hört det förut. Övergödning, algblomning, bottendöd, utfiskning och framtida arbetslösa fiskare. Det är alla problem som är kopplat till vårt innanhav Östersjön. Ofta benämns Östersjön med negativ laddade ord och miljöproblem är lika med synonymt med Östersjön. Ett smutsigt dött hav som ingen är speciellt stolt över. Östersjön har väl alltid varit en algsoppa?

Det är himla synd att folk i allmänhet inte vet vilket unikt hav vi har utmed vår kust. Det finns faktiskt inget liknande ekosystem på hela jorden. Forskare från andra delar av världen kommer hit för att se havet och genomföra tester och forskning i denna speciella miljö. Östersjön är det största innanhav med bräckt vatten som genom årtusenden har utvecklat unika arter och subarter som nischat sig i denna biotop. Men havet är lika unikt som det är känsligt och få ekosystem har blivit så utsatt för hänsynslöst resursslöseri och så många olika typer av föroreningar som vår egen Östersjö.

Nå. Nu till min smarta lösning. Under min utbildning har jag läst flera kurser som berört problemen i Östersjön. Under en av dessa kurser kom jag på en genial idé om hur man på ett relativt enkelt sätt kan komma till rätta med flera av Östersjöns största problem.

En snabb genomgång av problemen:
- Övergödning från jordbruk och industrier som i havet leder till algblomning.
- Algblomning  som under sin blomning syresätter havet men som när algerna dör sjunker ned till bottnen och använder upp syret i förmultningsprocessen, vilket leder till syrefattiga och döda bottnar.
- Döda bottnar som leder till att torskar och andra fiskar har svårt att fortplanta sig då fiskrommen behöver syre för att kunna utvecklas till yngel.
- Färre fiskar bidrar till att fler fiskare slåss om fångsterna i havet vilket dels leder till överfiske samt att yrkesfiskarna får lägre inkomster och istället blir flitigt subventionerade av jordbruks- och fiskeriminister Eskil Erlandsson.

Den ultimata lösningen:
Eftersom yrkesfiskarna har köpt stora fina fiskebåtar som de får allt färre fiskar med, tänker jag mig att de istället för att ha fisketrålar kan spänna fast finmaskigt trålnät och åka ut och samla in de blågröna giftalgerna som blommar på sommaren. I och med att algerna i sitt blommande stadie tillför havet syre är det smart att samla upp algerna innan de sjunker ned och dör och använder upp syret igen. Yrkesfiskarna får pengar och arbetstillfällen. De uppfiskade algerna kan rötas och bli biogas som är klimatsmart. Havet blir syresatt och torsken och de andra fiskarna slutar dels bli överfiskade och dess rom har förhoppningsvis lättare att överleva och utvecklas i och med att syret inte används upp av de förmultnande algerna på bottnarna.

Problem solved!?

Självklart finns små detaljer som denna lösning inte går in på. Men på det stora hela tror jag faktiskt att denna lösning skulle vara värd att testa och forska vidare på. Den är inte så dum, om jag får säga det själv.

tisdag 23 augusti 2011

Anti Scampi - för att jätteräkor verkligen är det jättesämsta du kan äta.



Naturskyddsföreningen har just startat den jätteviktiga kampanjen för att uppmärksamma hur jättedålig jätteräksindustrin är för miljön, klimatet, lokala samhällen, biologisk mångfald och social hållbarhet. Se filmen och gilla sidan på facebook. Men framförallt: Sluta för guds skull äta jätteräkor. De ju smakar bara klor ändå.

Om du bara vill göra en enda pyttesak som är helt ovärderlig för miljön, då är det att avstå från jätteräkan. Efter att ha sett Antiscampifilmen kommer beslutet att till exempel beställa “sushi utan räka” inte längre vara något stort beslut. Eller hur?

Nästa gång du vill äta skaldjur så välj (burfångad)havskräfta, hummer, kungskrabba, (odlade/handplockade) ostron, (odlade/handplockade) musslor, (odlade/handplockade) pilgrumsmusslor, eller vanliga små (miljömärkta) nordhavsräkor.

Här kan du läsa om det jag tidigare bloggat om angående jätteräkor.

fredag 19 augusti 2011

Största peppen!


Just nu längtar jag lite till den här tiden. Den kommer snart, jag vet. Men det är där i slutet av september som jag mår som bäst. Jag får en kick av den kalla klara morgonluften. Av den varma höstsolen. Av svamputflykterna. Och jag blir sjukt hög av lukten av höstlöv. Dessutom blir jag alltid jäkligt pepp på att ta tag i mitt liv och få till det där jag inte riktigt fixat ännu. Träning, keramik, dans whatever. I år är största peppen att fixa mitt första riktiga jobb. Fatta känslan av att vakna upp en morgon och gå till en arbetsplats för att jobba med saker som man utbildat sig till. En arbetsplats och kollegor av kött och blod som man haft som målbild i snart nio års tid. Tänk att den dagen snart kommer? Sug på den kicken!

torsdag 18 augusti 2011

Säg det skryt som varar för evigt?



Jo för visst finns det nackdelar med att odla utan starka bekämpningsmedel. Dessa nackdelar heter till exempel kållarv och älskar tydligen broccoli lika mycket som jag gör. Igår när vi skulle laga sen middag ville jag koka vår exklusiva broccoli och började skära dem i mindre buketter. Det slog mig då att jag läst något om att kålväxter ofta kunde bli angripna av någon fjärilslarv och tänkte att jag kunde ju titta efter lite även om jag visste att det inte skulle vara någon ohyra på dessa prima broccoliexemplar.

Tji fick jag. BIG time. Plötsligt såg jag en fet grön larv som låg kamouflerad längs den lika gröna stjälken. Jag rös till och sköljde bort den. En timme senare var jag fullkomligt nedbruten av hur invaderad min fina broccoli var av dessa äckliga larver i alla tänkbara storlekar. Rysningarna avlöste varandra och äckelkänslan visste inga gränser. Larver och sniglar tävlar om förstaplatsen på min svarta lista över djur jag inte pallar med.

Jag började rensa broccolin noggrannare än värsta svampplockaren, samtidigt som jag ljudligt proklamerade min avsmak varje gång jag stötte på ännu en larv. Tillslut sa min sambo åt mig att sluta åma mig. Då tystnade jag och vände mig istället till sökfunktionen på nätet och hittade råd.
Nu ligger mina broccolibuketter i ett ättiksbad och förhoppningsvis flyter döda larver upp till ytan så att man därefter kan använda grönsaken till slut.

Trots detta. Hur sugen är du på att äta broccoli om jag skulle bjuda dig? Nej. Inte jag heller.



Tydligen ska broccoliplantorna täckas med fiberduk från att de planteras tills det är skördedags för att slippa kållarverna.
Good to know.

tisdag 16 augusti 2011

Varning för skryt!


Att hålla en kolonilott i skördetider är som att ha sitt alldeles egna stånd på bondens marknad, där man bara kan gå och ta en näve av vad man känner för. Betalat har man dessutom redan gjort, i svett och fritidstimmar. Det här är vad jag kånkade hem på cykeln häromdagen. Love it!

söndag 14 augusti 2011

Tandemcykla - den muskeldrivna semestern


Första och enda riktiga semesterveckan i sommar tillbringades på denna järnlady Ms von Tandem. Ovetandes om vad vi gett oss in på är jag taggad som få på att få cykla till svärföräldrarnas torp vid södra Hjälmaren. Uppstigning 06.00 och en knapp timme senare sittandes på pendeln till Mölnbo, Stockholms läns södra avkrok. Här: Mölnbo station 08.00, avfärd!


Det är viktigt med fikapauser, speciellt i kuperad terräng med stark motvind. Här under en stor ek söder om Stjärnhov.
 Vegetarisk snabbmat i Flen innebär tydligen bagge med räkor. Oh yes! Har förträngt hur svårt det kan vara att hitta schysst mat på resande fot..


Tidvis cyklade vi på uppmärkta leder. Mindre trafik, finare vyer, lika mycket backar. Sverige är verkligen väldigt vackert under högsommaren. En fördel med att cykeltransportera sig själv är att man upplever landskapet och naturen på ett annat sätt. Nyklippt gräs, kallsänkor i mörka granskogar, solbelyst tallmark och hallonsnår. Vi blev även varse om en mindre angenäm doftupplevelse då det tydligen också är säsong för gödselspridning på var och varannan åkerplätt.


Vi checkade in på pitoreskt vandrarhem i Katrineholm. Med 8,7 mil i kroppen var vi bara intresserade av att äta och sova. Så blev det. Trevlig stad har jag hört. Men ännu trevligare att sova 11 timmar och ändå gå upp kl 08.00.


Sedan var det bara att knäppa på sig hjälmen och fortsätta.


Vi hade ett härligt åskoväder bakom oss hela andra dagen. En bra motivation till att cykla vidare och inte ta för långa pauser.


Grusvägar är ju himla fina, men kan inte anses vara ultimat vägunderlag för en tandemcykel från 70-talet med lite för lång kedja. Hopp hopp.


Sedan kom vi äntligen fram till torpet efter 15 mil. Där väntade glada svärföräldrar med champagne, vilket förstärkte känslan av att man just vunnit en etapp i tour de france!


Därefter följde ett par lata dagar i vildmarken. Svamptur, grill, fika fika fika och frågesport stod på agendan.


Jodå. Det regnade förvisso i nästan 1½ dygn. Men när man vet att stugan ligger runt knuten så gör det ingenting. Och så slipper man ju tvätta håret!


Att bli störtblöt är bara mysigt när man är på landet och har en braskamin som värmer och torkar en på nolltid.


Och så får man hasa omkring i mysiga sockor som gamla skrynkliga gummor i Himalaya stickat.


När mjölksyran trängts undan och sittbenen precis återhämtat sig var det dags att packa väskorna och hoppa på gamla Bettan igen. Mot Stockholm via Malmköping.

Med fina lugna dagar på landet började tankarna kring vad man sysslar med komma ikapp en. Det är faktiskt en rätt fantastisk grej att kunna ta sig fram av egen kraft och cykla sträckor som man annars alltid räknar i biltimmar. Att det bara är av egen (och ens pojkväns) muskelkraft som får en att komma vidare. En annan kul insikt är att man lär sig uppskatta hur lång tid en viss sträcka tar att nå, dvs man lär sig fatta vad kroppen går för och kan planera ungefär var man kommer vilja stanna och luncha. Man lär sig också uppskatta nedförsbackarna och att Närke har lägre topografi än Sörmland.



Fortsatt viktigt med fikapauser.



Fortsatt fin utsikt. Här är en kornåker som fått sällskap av blåklint. A lot of it. En väldigt vacker vy när åkern gungade i vinden som ett skimrande blått hav. Se där. Poet minsann. Blåklinten gjorde mig (förutom poetisk även) fundersam över om gården i fråga var ekologisk. Vad tror du?


Med flera timmar på sadeln utan större utsikt framåt, började jag underhålla mig med att spana efter svamp. Väldigt roligt och dessutom givande skulle det visa sig. Kantarellsafari är hyfsat effektivt och kan rekommenderas till dem som har långa obefolkade landsvägar till hands.


Med ett övernattningsstopp i Malmköping kom vi tillslut hem igen. Känslan av att sitta på sin vanliga pyspunkehoj var väldigt mystiskt efter att ha hållit i ett styre i 30 mil som varit fastsvetsat på framförvarande sadel. Lite mindre busskänsla. Lite mer flexibelt. Lite vingligt alltså, till en början.



Men bråket då tänker du säkert? Att ta en semestervecka på cykel, och tandem allra helst, verkar ge omgivningen associationer till parrelationerna i filmer som "Vi hade iallafall tur med vädret" och "Göta kanal" dvs ett BIG major No No. Funderar lite över varför denna misstro till att två vuxna människor som gillar varandra och träffas varje dag inte skulle palla att sitta på cykel tillsammans en vecka? Var kommer denna spridda cynism ifrån? Kan meddela att det är 100 gånger enklare att cykla tandem med sin någon än att ro ihop en vardag under de mörka energilösa vintermånaderna! Nä, den här semestern har varit rolig, fin och peppande inför den kalla årstiden framöver. Där i ruggiga november, när jag trött står och väntar på tunnelbanan hem ska jag tänka på och skratta åt de löjliga visor vi hittade på längs cykelvägarna om allt och alla vi såg.

lördag 6 augusti 2011

Semesterdag


Nu tar jag en kort semester och kommer ikväll blicka ut över denna vackra vy. Skärgårdsluften, vedbastun och barfotafötter mot klipporna kommer göra min trötta sommarjobbakropp så fruktansvärt gott.

onsdag 3 augusti 2011

Red red wine...bärssaft


Av tidigare plockade röda vinbär kokade jag kvällen till ära vinbärssaft med vanilj, samtidigt som jag lyssnade på Barbro Lindgrens sommarprogram på webben.

Du behöver:

2 l röda vinbär
6 dl socker
8 dl vatten
1 msk vaniljsocker med riktig vanilj såklart
1 krm natriumbensoat
+ en silduk med tillhörande ställning

Det funkar fint att använda bär med stjälkar och hängen kvar. Skölj bären väl. Med betoning på väl eftersom jag själv senare upptäckte en liten snigel som i typisk snigelpanik sökte sig uppåt och bort från den stigande värmen i kastrullen.
Lägg därefter bären i en kastrull och häll över vattnet. Låt bärvattnet koka upp och sjud i 10 minuter. Ta en salladsgaffel eller dylikt föremål och mosa bären mot kastrullkanten innan du öser över bärsaften i silduken. Låt rinna av i valfritt föremål förslagsvis en balja eller bakskål. Låt det droppa i cirka 30 min.

Därefter pyttsar du i saften i kastrullen igen och tillsätter sockret. Låt sjuda igen. Ta ett decilitermått och fiska upp lite saft som du blandar i natriumbensoatet och vaniljsockret i innan du blandar ut det i övrig saftmassa i kastrullen. Häll upp saften på välrengjorda varma flaskor och tillslut. Schoff så har du saft till alla framtida helgers bullkalas.

måndag 1 augusti 2011

Eget örtsalt - Easy peasy?



Man kan tydligen göra eget örtsalt. Jag såg det i ett av alla 30 danska matprogram som florerar på SVT nu i sommar och fick lust att testa att göra ett eget nu när jag har örter både på balkongen och på lotten.

Såhär gjorde jag:
3 dl grovsalt
1 ½ dl örter
(angivna i mängdordning; oregano, salvia, persilja, citrontimjan, mynta och citronmeliss + en torkad chilifrukt från i fjol)

Skörda örterna och ta bort torra pinn- och stjälkdelar. Se till att örterna är torra (undvik att skörda en regnig dag alltså). Lägg örterna i en bytta med hög kant. Har du en matberedare är det hallelulja. Det har inte jag. Jag använde istället en rostfri karaff modell 50-tal (efter ett försök att mixa saltet i min sockerkaksbunke, vilket var lika med katastrof). Huvudsaken är att du minimerar möjligheten för saltet att likt projektiler flyga över hela köket (trial & error).

Summering: Karaff + plastpåseskydd upptill + stavmixer = hemmabygge av matberedare.

Därefter mäter du upp lite av saltet (jag tog knappt 2 dl) och alla örter och mixar allt tills örterna (och saltet) är hyfsat pulveriserade. Ös i sista saltet och mixa och blanda lite till. Därefter kan du antingen göra som Ernst och hälla upp det i en lufttät burk. Eller göra som jag, tvivla på Ernst och undra om det inte börjar mögla i en lufttät burk och istället ösa ur örtsaltet på en plåt med smörpapper på och låta torka, vilket till mitt försvar även var det den tjusiga danskan gjorde.

Hon skickar med hälsningen att saltet är färdigt när örterna är torra eftersom saltet självt inte kommer att kännas riktigt torrt i och med att det tar upp fukt från luften. Skicka i saltet i burkar. Klart!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...